Hans Bylund och Mammors Klubb

FOTOD 002.jpg

Det var på sommaren 1992, när Sveriges Sollefteå kommun förkunnade i lokala medier, att man behöver välgörare för humanitära hjälpen för Põltsamaa i Estland. Hans Bylund från Ullanger, som just då höll sig på att återanpassa sig till normalt liv efter sin komplicerade operation på hjärtat, fick veta om detta och kände, att som tack för sin tillfrisknande måste han hjälpa nödlidande människor, och bestämde sig att köra sin firmas Scania med fulla hjälplasten till Põltsamaa.

Varken Hans Bylund eller någon annan kunde dåförtiden tänka sig, att det hela kommer att växa till en stor vänskap med människor i Põltsamaa, och att det ska bli nästan ett tresiffrigt tal av resor till Estland. Det var nästan alla som lindrade nöden, framför allt var beträffade sjukhuset, ålderdomshem, skolor, unga familjer med barn och handikappade. Det var så mycket att göra i samband med humanitära hjälpens fördelning. Man måste hitta dem som mest behövde hjälp och skapa ett fungerande fördelningsnätverk.

Sirje Kukk, mamman av fyra små barn, kom med tanken att grunda klubben som skulle syssla sig med såna frågors lösande.

Den 13 februari 1995 grundades mammors klubb som genast fick smeknamnet “Mutiklubi”. De senare namnet var Põltsamaa Emadeklubi / Põltsamaa’s Mammors Klubb. Den blev Hans’s favoritobjekt.

Hans’ och hans sällskaps innersta värme och stöd inspirerade klubbmedlemmar till olika aktiviteter. Under besöket till Hans’ hem förstod vi, varifrån denna kraft, energi och denna innersta värme kommer. Hans hade så mycket stöd från sin närmaste omgivning: hans underbara fru Ebba var alltid beredd att handla, och hans dotter Gunnel var flera gånger med på resan till Põltsamaa.

Det var döttrar Leena och Agneta, och Hans’ släktingar och vänner som hjälpte med. Det är nästan omöjligt att uttrycka i ord hur tacksamma vi är hjälpen av dem alla. Tacksamma är Põltsamaas och dess omgivnings skolor och tusentals människor. Tack Hans har Mammors klubb idag ett eget hem. Vår stora vän, hjälpare och vägledare Hans Bylund besökte sista gången Põltsamaa på sommaren 2000. Då var han redan svårt sjuk.

Minnet på Hans Bylund, Põltsamaa meritteckens ägare, skiner för oss som avlägsna stjärnans ljus.

Text : Vilja Roots

En av Mammors Klubb grundare

Hans Bylund perefoto 001.jpg